Rovatok › Hegymászás

​Héjja Bálint, egy vérbeli magyar alpinista

hegymászás alpin csapat hejjabalint

"Ki kell bírni...Mindenkinek megvan a maga harca. Helyette senki nem vívja meg. Ezért szép ez a sport. Életre nevel."

Kedves Kalifa Rajongók!

Szeretnénk bemutatni Nektek Héjja Bálint hegymászó barátunkat, a magyar alpinizmus egyik fiatal tehetségét. Mászásaival és tudásával az aktív magyar alpinisták legjobbjai között tartják számon, bár még csak 29 éves, elnökként áll a Magyar Hegymászó Oktatók Egyesületének élén.


Mászóként a Tátra csúcsai között szocializálódott és a mai napig egyik legkedvesebb terepeként tartja számon a "magyar hegymászás bölcsőjének" is nevezett legkisebb magashegységet. Habár az elmúlt években igazi "kozmopolita helyismeretre" tett szert, elsősorban Európa hegyvidékeit járja, nemritkán síléccel felszerelkezve, hiszen a hegymászás mellett komoly szenvedély fűzi a terepsíeléshez is.
Bálintot kemény hegymászónak ismertük meg, aki céltudatosan, ugyanakkor kellő megfontoltsággal halad a kitűzött csúcsok felé. Az Alpokban több alkalommal is mászott Kiss Péterrel, lényegében együtt kezdték négyezres pályafutásukat. Denis Urubko pedig, akit napjaink egyik legjobb magashegyi hegymászójaként tartanak számon, "erős és ügyes" alpinistának mondja Bálintot, akivel több alkalommal is másztak együtt.


Persze egy vérbeli alpinistáról a legőszintébben csak a "hegyei" nyilatkozhatnak, végezetül tehát álljanak itt Bálint karrierjének eddigi csúcspontjai:

Kaukázus, Kazbek (5047m) délkeleti direkt út. Első magyar megmászás

Kaukázus, Ortsveri (4365m) északi fal. Első magyar megmászás

Alpok, Mont Blanc (4810m) Peuterey Integral

Alpok, Aiguille du Midi (3842m) Frendo-pillér. Szóló mászás

Alpok, Nagy Zinne (2999m) Comici út. Szóló mászás

Magas-Tátra, Nagy-Lomnici-torony, Via Verona. Első magyar szabad átmászás

Magas-Tátra, Villa gerinc. Szabad szólómászás


Még találkoztok Vele a Kalifa Facebook
oldalán ;)


a Kalifa Csapat

 

Hozzászólások

További cikkeink

Feltöltve: 2019-02-22 11:15:59