Rovatok › Pamír Expedíció

​HÉJJA BÁLINT nem tudja folytatni az expedíciót, LENGYEL FERI egyedül indul a csúcsra

kalifa lenin-csúcs héjja bálint lengyel ferenc hegymászás sport

A második akklimatizációs kör során egyértelművé vált, hogy Héjja Bálint barátunk nem tudja folytatni az expedíciót.


Az 5300 méteren kiépített 2-es táborban a kiszáradás egyre súlyosabb tüneteit észlelte magán, elmondása szerint „olyan mélyről jövő fáradtság telepedett rá, amit 24 órás intenzív mászás után sem érzett még”. Ezért kénytelen volt visszatérni az alaptáborba, Feri ekkor már a 3-as táborban (6100 m) várt rá, így Bálint a felfelé tartó mászókkal üzente meg, hogy nem tud tovább menni. Az ereszkedés is megviselte, az alaptáborban kontrollált folyadékbevitellel és pihenéssel regenerálódott.
"Mindent megtettél, amit csak lehetett, büszkék vagyunk Rád! Minél hamarabb indulj haza, sok pihenésre lesz szükséged!" - írta Sarhan Omar Bálintnak, ugyanis telefonon nem tudtuk elérni, de az internet éppen működött (mindvégig korlátozottak voltak a kommunikációs lehetőségeink).
Mostanra Bálint jobban van, így elindulhatott az alaptáborból és hamarosan megérkezik Magyarországra, hogy itthon 100%-ban visszanyerhesse az erejét.


"Leromlott egészségi állapotom miatt kénytelen vagyok megszakítani az expedíciót. Köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt hetekben drukkolt és gondolt rám. Sajnálom, ha valakinek csalódást okoztam. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a kudarc szerves része ennek a sportnak. Amit nagyon fontosnak tartok az az, hogy ezeket a negatív eseményeket feldolgozzuk és tapasztalattá alakítsuk, ezzel felkészültebbé téve magunkat mind lelkileg, mind fizikailag. Ebben látom a sikerek titkát.
Esetemben az elkövetkezendő időszak a pihenésen és a gyógyuláson kívül azzal fog telni, hogy újra és újra végiggondolom, mi történt ezalatt a pár hét alatt és hogy fordíthatom mindezt a hasznomra. Mindez nem idegen számomra, hiszen 15 éve, amikor kiléptem a magyar középhegységekből és elkezdtem ismerkedni a Magas-Tátrával, évek kellettek mire rájöttünk, hogyan is működik ez a sport és legfőképp, mi hogyan működünk a hegyek között. Aztán jöttek az Alpok, újabb tanulságokkal, majd a Kaukázus és most a Pamír-hegység. Minden egyes sikertelen mászásra szükség volt ahhoz, hogy elérjem mindazt, amit eddig sikerként könyvelhetek el. És biztos vagyok benne, hogy az idei Lenin-csúcs expedíció is valaminek a kezdete és nem a vége." - üzente Bálint az itthoniaknak.


Lengyel Feri úgy döntött, hogy így is folytatja az expedíciót és bár a hegy első magyar megsíelése még várat magára, megcélozza a 7134 méteres csúcsot. Feri elsősorban Bálintot segítette a Lenin-csúcson helyismeretével, - hiszen tavaly már megmászta a hegyet - azonban az expedíciót elő-akklimatizációként is fel akarja használni az őszi 8000-es mászáshoz.
"Idén komolyabb kihívás elé állít a Lenin, mióta megérkeztünk folyamatosan esik, az alaptáborban eső, a felsőbb régiókban pedig hó. Ha éppen alábbhagy, akkor viszont szinte elviselhetetlen a forróság. Ilyen körülmények között akkor is kétséges lett volna a hegy megsíelése, ha Bálint rendbe jön” - összegezte Feri.
Mivel a második akklimatizációs kör során feljutott 6100 méterre, a 3-as táborba és ott eltöltött egy éjszakát, befejezettnek tekinti az akklimatizációját. A tervek szerint holnap indul a csúcs felé!


BÁLINT, JÓ UTAT HAZAFELÉ, JOBBULÁST KÍVÁNUNK!
HAJRÁ FERI!
HAJRÁ KALIFA ALPIN CSAPAT!

PARTNEREINK:
Hazajáró; Hópárduc Alapítvány; Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete (MAHOE); Csupasport; Dextramedia

 

Hozzászólások

További cikkeink

Szerző: Kalifa Feltöltve: 2019-07-19 09:19:30