Rovatok › Kalifa Expedíció 2018

Hidden Peak (G1) Naplók - VI. rész

Suhajda Szilárd Klein Dávid gasherbrum hegymászás kalifa himalája expedíció

Folytatódik Dávid és Szilárd kalandja a Gasherbrum I. alaptáborában! Olvassátok el, hogyan teltek napjaik az alaptáborban, miközben türelmesen arra vártak, hogy javuljon az idő, a hó ülepedjen és útra kelhessenek Ők is!

2018. július 1. - Alaptábor

DÁVID
Az első reggel, hogy arra ébredünk: nem szakad a hó. Az idő ma még változékonynak mondható, de napközben többször is érezzük: a felhők mögött ragyog a nap. A türelmetlenebbek már ma neki szeretnének vágni az egyesbe vezető útnak, de azért a többség tudja: kell annak még egy-két nap
Mi kihasználjuk az enyhébb időjárást és szárítgatjuk a felszerelésünket. Marióék már ma elindulnak (nem túl korán) felfelé. Azt sejtjük, ebből az egyes két nap alatti elérése kerekedik majd ki.
A napocska megjelenése persze a szórakoztató elektronikának is jót tesz. Elkezdem a Deadwood második évadát.

Dávid és Szilárd a Gasherbrum I csúcsa előtt

2018. július 2. - Alaptábor

SZILÁRD
A hirtelen elállt havazás után egyből(!) felbolydult valamennyi expedíció. A németek alighanem másfél órával az utolsó vizes hópihe földre szállása után már összekötözködve ásták magukat előre a közeli gleccseren – hiábavaló küzdelmüknek hamar vége szakadt (sőt, azóta az a hír járja, hogy a svédek után ők a következő expedíció, akik napokon belül hazaindulnak). A szomszédos falakról immár nem időszakosan, hanem szinte szünet nélkül zúgtak le a lavinák. Folyamatos, mélyen dörömbölő zúgás lett alaptábori életünk állandó háttérzaja. A napsütésben gyorsan szöttyedő hó pillanatok alatt enged a gravitáció vonzásának. Pár ilyen nap kell nekünk, amikor megolvad, majd újrafagy a hó és máris pazar kondíciók közt indulhatunk majd fölfelé. Most minden esetre, mindenki, aki még nem járt az 1-es táborban, nekivetemedett és türelmetlenül, sokan a legnagyobb kánikulában (nagyon későn) indulva, útra keltek. Nagy a csapatnyomás, de most kell várnunk még, ráadásul a GI kettes táborába így csak mi ketten fogunk elindulni. Ketten! Ha csak az olaszok nem lepnek meg minket, akkor még senki sem járt odafent…
Ma elindultak ukrán barátaink is. Csendes és nyugodt most a tábor. A fölöttünk lévő morénadombra felhúzok egy régi alaptábor helyén talált hatalmas bambuszrudat. Legalább öt méteres. A lenge szélben mint súlyzót emelgetem a fejem fölé, viccesen egyensúlyozva a görbe rúddal. A magyar lobogó szépen leng a délutánban, a lemenő Nap pedig egyre csak vérvörösre festi a túlpart lavináktól tarkított falait. Mennyire gyönyörű is itt most! Elképzelem a Feleségem mosolyát, akit alighanem szintén lázba hozna e szemkápráztató látvány! Aztán eszembe jut, milyen messze is vagyunk most egymástól, de a július már azt érzékelteti, lassacskán a felénél járunk…

A Gasherbrum I csúcsa az alaptáborból


2018. július 3. - Alaptábor

DÁVID
Készülődünk. Két-három napja egyre jobb az idő. Persze egy hosszú havazás után szükség is van ennyi időre, hogy a hó leülepedjen és lecsússzon. Mi pedig – ha egy mód van rá – a mostani körben szeretnénk elérni a kettest, így csak akkor akarunk felmenni, ha a hóviszonyok már tényleg jók a továbbhaladásra. (Szempont persze az is, hogy – mivel csak négyen vagyunk a GI-re – nem lenne rossz, ha Mario és Giampolo is csatlakozni tudnának a munkához.)
Izgulunk… Felállítjuk a kettesbe szánt kisebb (Zajo Gotland 2UL) sátrunkat, kis kupacokba rendezzük a gázt, élelmet, rögzítésre szánt kötelet, szögeket, hószögeket (ezek hosszabb alumínium karók), bambusz karókat és egyebeket. Igazán itt az ideje az indulásnak.

készülődés az útra...

A kaland hamarosan folytatódik!


 

Hozzászólások

További cikkeink

Szerző: Kalifa Feltöltve: 2018-07-23 14:50:40

Kapcsolódó bejegyzések

Hidden Peak (G1) Naplók - V. rész Újabb három nap eseményei elevenednek meg a szemünk előtt Dávid és Szilárd jóvoltából - folytatódik történetük a Gasherbrum I. alaptáborában.

Hidden Peak (G1) Naplók - IV. rész Dávid és Szilárd a rossz időjárás miatt arra kényszerült, hogy visszaforduljanak a 3-as tábor alól, ahogy ezt már sokan olvashattátok a Kalifa Facebook oldalán a friss hírek között. Miközben arra várunk, hogy a fiúk lejussanak a hegyről és elálljon a hóesés, majd pár nap pihenő után újra nekivághassanak a Gasherbrum I. megmászásának, folytassuk tovább Dávid és Szilárd naplóbejegyzéseinek olvasását!

​6800 MÉTEREN A MAGYAROK – LE A KALAPPAL FIÚK, SZÉP VOLT! Már „csak” épségben vissza kell érniük az alaptáborba, hogy „jó helyre tegyék”, amit gyűjtöttek és néhány nap múlva mindezzel felszerelkezve indulhassanak a csúcsmászásra a Hidden Peak (Gasherbrum I) 8080 méteres csúcsa felé.

Hidden Peak (G1) Naplók - III. rész Eddig is sejtettük, hogy a végtelen labirintus gleccseren megtalálni a biztonságosnak hitt útvonalat nem könnyű feladat. Dávid és Szilárd következő naplóbejegyzéséből megérthetitek és még jobban érzékelhetitek, mennyire veszélyes terepen járnak.

Hidden Peak (G1) Naplók - II. rész Újabb naplórészletet olvashattok Dávid és Szilárd virtuális tollából, miközben mi is izgatottan várjuk a friss híreket Tőlük! Kalandra fel a Kalifa csapattal!

Hidden Peak (G1) Naplók - I. rész Folytatódik Klein Dávid és Suhajda Szilárd kalandja - immáron a Gasherbrum I. alaptáborából! Kíváncsiak vagytok hogyan teltek a magyar hegymászóink első napjai az alaptáborban? Olvassátok el! Kis fantáziával szinte megelevenednek a képek! :)

„5 PERCENKÉNT LAVINA” – a svédek már feladták, az olaszok megérkeztek, az út eltűnt – egy osztrák hegymászó életét vesztette Kedved Kalifa Rajongók! A napokban aggasztó időjárás telepedett meg a Karakorum 8000-esein, folyamatosan szakadt a hó, mintha kifogyhatatlan volna az utánpótlás. Dávid elmondása szerint 5 percenként hallani hatalmas lavinák robaját, amelyek az alaptábort nem veszélyeztetik ugyan, de már puszta hangjuk is tiszteletet parancsol. A veszélyes mennyiségű csapadék minden expedíció mozgását ellehetetlenítette a Karakorum hegyein. Egy osztrák hegymászó, Christian Huber a Gasherbrum-csoporttól körülbelül 200 kilométerre északnyugatra magasodó Ultar Sar lejtőin vesztette életét egy hócsuszamlásban.

MIT KÍVÁNHATOTT MA SZILÁRD A SZÜLETÉSNAPJÁN, A SZŰNNI NEM AKARÓ HÓESÉSBEN? Olvassátok a fiúk FRISS NAPLÓBEJEGYZÉSEIT, talán kiderül... :) Kedves Kalifa Rajongók! Csukjátok be a szemeteket és repüljetek képzeletben a Gasherbrum alaptáborába, Dávidhoz és Szilárdhoz! Szakad a hó. Egyre jobban esik. Nem akarja abbahagyni. Az ott lévő hegymászók a sátrukba kényszerülve várják, hogy jobb idő legyen és elindulhassanak felfelé. A hó viszont csak egyre jobban szakad. Van aki feladja és van, aki kitart. Ilyenkor válik nyilvánvalóvá, hogy egy expedíció mennyire összetett feladat: fizikailag és lelkileg egyaránt. Pillantsunk be naplóbejegyzéseiken keresztül a fiúk lelkivilágába - megéri!