Rovatok › Kalifa Expedíció 2018

KLEIN DÁVID ÉS SUHAJDA SZILÁRD MEGÉRKEZTEK A GASHERBRUM I-II ALAPTÁBORÁBA! – MÁR LAVINÁVAL IS „TALÁLKOZTAK”!

Suhajda Szilárd Klein Dávid gasherbrum hegymászás kalifa himalája expedíció

A nemzeti lobogó és a Kalifa Himalája Expedíció 2018 zászlaja már büszkén hirdeti: ismét magyarok próbálkoznak a Karakorum-Himalája óriásainak megmászásával.

Dávid és Szilárd épségben megérkeztek az alaptáborba, minden rendben van, ahogy Szilárd fogalmazott: „karácsonyi hangulat” fogadta Őket, hiszen már az alaptáborban is mindent vastag hóréteg borít. Ha visszaemlékeztek előző posztunkra, ez éles kontrasztot mutat a „sivatagi nyárral”, amelyben még alig néhány nappal ezelőtt részük volt.

Az elmúlt napokban a tábor kiépítésével voltak elfoglalva, de már alig várják, hogy elindulhassanak az 1-es tábor felé! Az indulás az 1-es tábor felé, a megfelelő körülmények kialakulásával, bármikor megkezdődhet!

Az első, és remélhetőleg az utolsó lavina-élményük is megvan, tegnap egy vélhetőleg nagyobb hózuhatag robaja jutott el hozzájuk: a Gasherbrum hallatta a hangját. Ez persze teljesen természetes, megszokott jelenség, kisebb-nagyobb hócsuszamlások folyamatosan alakulnak ki, ráadásul a Hidden Peak egy aránylag lavinaveszélyes hegy. Hegymászóinknak minden lépésükre ügyelniük kell, ezt persze Ők maguk tudják a legjobban.
Amint korábban már megírtuk Nektek, a Gasherbrum-expedíció várhatóan egyik legnehezebb szakasza az alaptábort és az 1-es tábort összekötő, erősen felszabdalt Gasherbrum gleccser lesz. Rendkívül sok és „alattomos” gleccserhasadék nehezíti meg az átjutást. Sajnos ez a „gyanúnk” máris beigazolódott, a magyar expedíció előtt érkező hegymászók már 3 idegőrlő próbálkozáson vannak túl, de még nem sikerült feljutniuk az 1-es táborig.

„Megtudjuk, hogy a már itt tartózkodó expedíció erős csapata háromszor is próbálkozott feljutni az 1-es táborba, mindeddig eredménytelenül! A gleccser minden korábbinál makacsabb akadályt állít a mászók elé: a hasadékok labirintusát kiterjedt, vékony jéggel és hóval fedett tavak tarkítják, mely a sporttársak szerint megkerülhetetlen akadályokat képeznek: többjük is beszakadt már a kellemetlen, jeges fürdőkbe. Mi is sejtettük, hogy az egyik legnagyobb feladat a gleccseren történő átkelés lesz – a történetek alapján valóban kemény munka lesz.” - írja Szilárd tegnapi beszámolójában.

Igazi „férfi munka” vár Dávidra és Szilárdra, keményvonalas magashegyi expedíció lesz ez is, a fiúk csak a maguk erejére és tudására támaszkodhatnak, nem lesz körülöttük kereskedelmi expedíciók hada, nem lehet sok száz ember között felosztani a munkát, mint a népszerűbb nyolcezreseken. Itt csak a legkeményebbek érvényesülnek.
A fiúk hamarosan elindulnak az 1-es tábor felé a gleccseren keresztül! Így már közvetlenül a hegy „lábánál” folytatódik a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II, kezdhetünk szurkolni!Hajrá Szilárd! Hajrá Dávid!
Kalandra fel !
a Kalifa Csapat

Fotó: Kalifa Himalája Expedíció 2018
Kalifa Himalája Expedíció 2018

 

Hozzászólások

További cikkeink

Szerző: Kalifa Feltöltve: 2018-06-26 15:51:23