Rovatok › Kalifa Expedíció 2018

​Klein Dávid már hétvégén felérhet a Mera csúcsára!

kalifa himalája expedíció sisapangma péter klein dávid

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma akklimatizációs trekkingje hamarosan kiteljesedhet a Mera Peak 6476 méteres csúcsán. Dávid elképesztő tempót diktál magának, és bár 1 napja nem sikerült Vele kapcsolatot létesítenünk, feltehetően ma már a közel 6000 méteren kialakított magaslati táborban alszik, a Mera gleccseren.

Összefoglaló a trekkingről

Érkezés Luklába a híresen "szűkös" leszállópályára

Március 31-én a hajnali órákban indult el Katmanduból (1300 m) Dávid és a Kalifa Csapat vele tartó tagja, Péter. A luklai (2850 m) landolásnál a Csapat a szokásos izgalmakat élhette át a hírhedten rövid és lejtős leszállópályán, amely Sir Edmund Hillary-ről és Tenzing Norgay-ről kapta a nevét. A hajmeresztő leszállás után továbbindultak a Solo-Khumbu régióban a serpák földjén, rododendron erdőkön át a hegygerinc tövében található Csutang (Chhutenga 3570 m) nevű kis faluba. A fogadó, mint az összes helyi épület, egyszerű, de takaros.

Dávid és Péter első szálláshelye Csutang faluban

Április 1-én Csutangból folyamatos emelkedés után a fiúk elérték a 4670 méteren lévő Zatrwa La hágót, amely Péter életének eddigi legmagasabb pontja!

Zatrwa La hágó - 4670 méter - Gratulálunk Péternek és az Őt folyamatosan segítő Kami serpának :)

A túrázók itt hirtelen a kopár sziklák világában találták magukat. Az átkelés után leereszkedtek a hegyoldalban lévő Csetra (Chetarwa) faluba, 4200 méterre. A lemenetelt nehezítette, hogy csúszós, jegesedő hó takarta a szakadék szélét, amelyen gyalogoltak.

Dávid a Zatrwa La csúcsán. Számára ez nem számít nagy magasságnak, de a gyors tempó azért még Őt is megviselte

Április 2-án továbbmentek Khote-ba, ahol újra barnás fűcsomókat és bokrokat láthattak a változatos, páradús és festői szépségű környezetben. Itt ismét oxigéndús környezetben, 3580 méteren pihenhettek.

Dávid igazi hegymászót képzett Péterből :)

Április 3-án a felfelé vezető trekkinget már csak Dávid folytatta, Péter Khote-ban maradt, hogy felfedezze a környék kulturális és természeti szépségeit és kipihenje magát élete eddigi legmagasabb csúcsa után.

Dávid pedig folyamatos emelkedéssel, jó tempóban elérte Tangnag (4358 m) falut. Szervezete kezdi megszokni a magasságot, és mentálisan is akklimatizálódik a környezethez. A fogadó itt is hangulatos, és jó a társaság.

Ez az egyszerűség jellemzi a Himalája kicsiny, magashegyi falvait

Árilis 4-én Dávid megérkezett a Mera Peak előtti utolsó állomására, Khare-ba (5040 m), ahová erős emelkedés mellett sziklagörgetegeken és morénák között vezetett az útja. Az időjárás azonban nem túl kellemes, folyamatosan szakad a hó.

Itt még csak Dávid feje fölött, jobbra látható a Mera Peak. Holnap talán már egészen más szögből láthatjuk Dávid jóvoltából :)

Dávid itt szoktatja a szervezetét a magaslati viszonyokhoz, és utolsó információink szerint ma indul tovább a közel 6000 méteren kialakított magaslati táborba, majd 7-én, szombaton megkísérli elérni a Mera Peak 6476 méteres csúcsát.

Drukkoljatok velünk Dávid sikeréért: Hajrá Dávid!


 

Hozzászólások

További cikkeink

Szerző: Kalifa Feltöltve: 2018-04-06 17:00:56

Kapcsolódó bejegyzések

Klein Dávid első nepáli napjai Bár a napok, amelyekről Dávid részletesebb naplóbejegyzéseket küldött nekünk, nem teljesen fedik a Péter beszámolójában feltüntetett napokat, jól kivehetőek az azonos vonások! Izgalmas őket együtt olvasni. Ha Péter beszámolója még nem jutott el Hozzád, a kapcsolódó bejegyzések között megtalálod! :)

Péter első napjai Nepálban Láttam már tv műsorokban, videókon kathmandu életképeket, de ami a valóságban érzékelhető, azt nem tudom szavakkal igazán visszaadni. Azt a lüktetést, sokszínűséget, látszsólagos zűrzavart, káoszt, amit elsőre érzékelni lehet, azt csak az tudja igazán, aki járt már itt, vagy netán Indiában.

​Igazi ünnep volt Varga Csaba sajtótájékoztatója Akik rendszeresen követik a Kalifa híreit, tudják, hogy Varga Csaba idén április elején a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsára indul. Március 22-én megtartottuk a sajtótájékoztatót is, ahol sok szép élményben volt részünk, méltó módon ünnepeltük meg a magyar hegymászást!