Rovatok › Kalifa Magashegyi Expedíciók

​​Lengyel Ferenc, hegymászó - Kalifa Alpin Csapat

hegymászás alpin csapat lengyelferenc

"Sokat másztam egyedül, az Alpok hegyei hosszú évekig csiszolták az ösztöneimet"

Kedves Kalifa Rajongók!

Amikor egy nagyszerű sportteljesítménynek lehetünk szemtanúi, amikor olimpikonjaink, bajnokaink, a magyar sport büszkeségei, sportemberek beszélnek Önmagukról, eredményeikről, soha nem érzünk önteltséget a hangjukban, épp ellenkezőleg, őszinte szerénységük tiszteletet ébreszt bennünk.
Lengyel Ferenc hegymászó barátunkat pontosan ilyen halk szavú, szerény sportembernek ismertük meg, akinek csöndes, visszahúzódó jelleme mögött aligha sejtenénk a tapasztalt, kemény alpinistát, aki második magyarként mászta meg az Alpok 82 négyezres csúcsát. Pedig ezzel a teljesítménnyel világviszonylatban is kevesen büszkélkedhetnek, magyar részről is csak a néhai Kiss Péternek sikerült ez a bravúr.

Nagyon örültünk annak, hogy a Kalifa Himalája Expedíció kapcsán felkeresett minket, hogy kiderítsük, vannak-e közös céljaink! Ferit erős, intelligens és céltudatos hegymászónak ismertük meg, aki az Alpok hegyvilágában szocializálódott, egyértelműen az alpin stílus áll legközelebb hozzá, hatalmas egyéni teljesítmény van mögötte, mégis tud csapatban gondolkodni. Sokat beszélgettünk az elmúlt hónapokban, túráztunk Vele, Omarral többször is futottak együtt, Varga Csaba barátunkkal kétszer is másztak együtt a téli Erdélyben.

Egyértelmű volt, hogy az akkor még szervezés alatt lévő Kalifa Alpin Csapat oszlopos tagját ismertük meg a személyében.

"Ennek a "visszanézésnek" számomra jelentős szimbolikája van. Szerintem egy alpinistának az erős családi háttér a legfontosabb, hogy legyen, aki hazavár, akinek a sikert hazahozod, aki veled van, amikor mászol, ha fizikailag teljesen egyedül vagy, akkor is. Nem egyszer voltam úgy, hogy "most visszafordulok, már nem maradt bennem semmi, amivel tovább mászhatnék". Egyszerűen úgy éreztem felőrölt a hegy, de ilyenkor megszólalt bennem egy hang: "De Ferkó, sok ember van itt veled, nem vagy te egyedül!" És tovább mentem.

Lengyel Feri mind ez idáig munka mellett mászott, leginkább hétvégenként, támogatás nélkül, minimális költségvetésből, mondhatni "alpin lendülettel". Több alkalommal is mászott Erőss Zsolttal, akire példaképként tekint, amikor befejezte a Alpok 82 sorozatot, utolsó mászását Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékének ajánlotta, a magyar zászlóra, amit a csúcson kifeszített, az Ő nevüket írta fel.
Büszkék vagyunk rá, hogy csatlakozott a Kalifa Alpin Csapathoz, alig várjuk a közös mászásokat!

Hajrá!

a Kalifa Csapat

 

Hozzászólások

További cikkeink

Feltöltve: 2019-02-22 11:11:21