Rovatok › Kalifa Expedíció 2018

Olvassunk bele együtt Szilárd naplójába! - I. rész

Suhajda Szilárd gasherbrum hegymászás kalifa himalája expedíció

Suhajda Szilárd épségben és szerencsésen megérkezett Iszlámábádból Skarduba és töretlen lendülettel folytathatja útját a Gasherbrum alaptábora felé! Ezen a vidéken a kommunikáció nehézkesen működik, csak rövid üzeneteket és jeleket tudunk kapni arról, éppen merre jár. Miközben Szilárd első állomásként holnap indul Askole-ba, élvezettel olvashatjuk vissza és képzelhetjük el a mostani útját a 2012-es naplóbejegyzései alapján, amikor először vágott neki az útnak. Sokat változott vajon azóta a világ?


"Islamabadból két igen hosszú napot buszoztunk Skarduba.

A sok kisváros, s különösen a falvak miliője nehezen érzékeltethető. Illatok, szagok és bűzök kavalkádja: virágok, gyümölcspiac, motorszerviz, tehéntrágya, diesel-gőz, vagy épp a hentesek elé kiakasztott, szétkoncolt húsdarabok. Olykor megnyúzott és kibelezett kecskék egészben. Hentesáru és döghús mivoltukat a rajtuk nyüzsgő legyek száma döntheti el. A helyiek a járművek oldalára felkapaszkodva tömegközlekednek.

Vidám gyerekhadak, integető falusiak mindenütt. Kipufogógázzal vegyül az útszéli kifőzdék sültjeinek finom illata. Kisbuszunk sofőrje bármelyik látványos hollywoodi filmben közúti akciójelenetet vállalhatna. Számos ellenőrzőponton megyünk keresztül, s több órán át géppuskás katona kísér minket, mellettünk ülve. Izgalmas, kétségtelen.

Csomagjaink terepjárókra kerülnek át.

Askole faluig minden korábbi izgalmat fölülmúl az utazás.Jani hívja fel figyelmem az egyik imbolygó függőhídnál: nyolc drótsodronyjából négy már elpattant valamikor.

A hegyoldalakba vájt út egy járműnek is keskeny, mégis elmegy mellettünk a szembe közlekedő. Érthetetlen. Rémülten kiáltozunk, kapaszkodunk, közben balti zene vidám dallama szól. Szinte a szakadék fölé lógunk a fordulókban, már nem is értjük a fizikáját a mutatványoknak: csupán sofőrünk nyugalma és kedélyessége hiteti el velünk, hogy ezt túl fogjuk élni!

Látszik, hogy tudja, mit csinál. Sőt, ez itt már csak így megy! Nem is értem, min csodálkozunk ennyire... A legkintettebb részeken látjuk (a saját szemünkkel), hogyan omladozik a sóderes út széle a külső kerekek alatt, miközben a mélységben vad és zavaros hegyi folyam örvénylik.


Ahogy Jani megállapítja és roppant szimpatikus összekötő tisztünknek tolmácsoltatja velem:"Ez még az ejtőernyőzésnél is izgalmasabb!"
/Suhajda Szilárd - 2012 /

A Magyar Hidden Peak Expedíció 2012 - es résztvevői:

Babcsán Gábor - technikai vezető
Suhajda Szilárd - résztvevő
Tóth Csaba - expedíció vezető
Kiss János - résztvevő


 

Hozzászólások

További cikkeink

Feltöltve: 2018-06-06 14:44:40