Rovatok › Hegymászás

SZABADSÁG ÉS ÖNÁLLÓSÁG - AZ ALPIN STÍLUS

"Nem azért mászom hegyet, hogy a csúcsot meghódítsam. Hogy akkor miért? Keresem a határhelyzeteket, hogy érezzem szorongásaimat, kételyeimet – és magasztos érzések töltsenek el." - Reinhold Messner

Kedves Kalifa Rajongók!


Mit nevezünk alpin stílusnak? Többször is írtunk már „alpin stílusú” mászókról, és nem is egyszer számoltunk be izgatottan arról, amikor egy himalájai kolosszust alpinista stílusban próbáltak megmászni. Az idei téli szezonban is van kemény 8000-es alpin vállalkozás, Daniele Nardi és Tom Ballard még most is küzdenek a Nanga Parbaton, bár a csapatból már többen is visszafordultak, mondván „nem kívánják otthagyni a fogukat” – az időjárási körülmények abszolút kedvezőtlenek, a hegy ledobta magáról a köteleket.
Definíció szerint az alpin stílus a hegymászásban az önállóságot jelenti, azt, hogy a hegymászó saját maga viszi az összes felszerelését, élelmét, sátrát stb. és a lehető legkisebb nyomot hagyja maga után a hegyen. A hangsúly tehát az önállóságon van, egyedül vagy egy pár fős csapat részeként a hegymászó külső segítség nélkül mászik a hegyen, amihez persze kiváló állóképességre van szükség, aminek alapja az edzés, az edzés és még több edzés. Az Alpok hegyeinek többségét így mászták, innen a név.
Az alpin stílus talán úgy határozható meg legjobban, ha összevetjük az „expedíciós stílussal”. Ez a stílus a klasszikus himalájizmus korszakában alakult ki, elsősorban a 8000-es csúcsok „meghódítása” kapcsán. Elég csak az 1953-as brit Everest-expedícióra gondolni, amelyről mi magunk is írtunk. Az expedíció több mint 400 embert mozgatott, az expedíciós csapat ebből mindössze 13 főt számlált. A cél egyértelmű volt, a briteknek meg kellett előzniük a svájciakat és a franciákat, lobogjon elsőként a Union Jack a világ tetején. Tehát a cél nem maga a mászás, hanem a csúcs, konkrétabban az elsőség megszerzése volt. Nem véletlen, hogy Reinhold Messner két évtizeddel később ehhez képest határozta meg a 8000-es mászások új korszakát. A felfedezések korának vége, helyét egyre inkább az egyéni teljesítmény fokozása veszi át. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az Alpok csúcsai között kikristályosodott stílus a Himalájában is kivirágzott.

A cél természetesen lehet a csúcs, de nem bármi áron, illetve akár egy új útvonal mászása is cél lehet, csúcs nélkül. Daniele Nardi és Tom Ballard most ezért küzdenek a Nanga Parbaton, elsődleges céljuk a Mummery-borda kimászása, nem a csúcs elérése. A hangsúly ismét az önállóságon van, az alpin stílusú mászásban nem kizárólagos szempont a csúcs elérése, az legalább olyan fontos, hogy miképp sikerült elérni. Az általunk is gyakran használt „tiszta mászás elve” is ennek körébe tartozik: oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mászni, a lehető legkisebb nyomot hagyni magunk után.
Van, aki „sportos mászásnak” nevezi és van, aki ennél szigorúbban fogalmaz, mondván a hegymászás egyet jelent az „alpin stílussal”, minden más túrázás, vagy hegyjárás. Szerintünk az „alpin stílus” egyfajta etalon. Egy igazi sportember, egy hegymászó az alpin stílusban teljesedik ki, arra törekszik, hogy minél kevesebb eszközzel, minél kevesebb segítséggel, minél inkább saját erőből, saját tudásból mássza ki a választott útvonalat, vagy érje el a kiszemelt csúcsot. Hogy ez mennyire sikerül, millió tényezőtől függ, kezdve azzal, hogy mi a cél, melyik hegyet, melyik falat, melyik útvonalat szemelte ki a hegymászó. Egy kisebb és kevésbé technikás hegyet könnyebb tiszta alpin stílusban megmászni, mint például a K2-őt vagy a Nanga Parbatot a Mummery-bordán keresztül. Azonban, hogy az idei példáknál maradjunk, Simone Moro is használhatott volna létrát a téli Manaszlu-expedíción, hisz ezáltal jelentősen megnövelte volna a siker lehetőségét és senki nem gondolta volna kisebbnek a teljesítményét – kivéve Simone Morot, akinek ez nem fért bele.
A hegymászás egy kemény sport, a kiszemelt csúcsot viszont manapság, a mai technikai lehetőségekkel szinte bárki el tudja érni. Az alpin stílus mesterei azonban, akarva-akaratlanul, példát mutatnak a mászásaikkal, elhivatottságukkal, erejükkel és tudásukkal:
Nem biztos, hogy ugyan azt a csúcsot értük el, csak mert ugyan azon a csúcson állunk!
Kalandra fel:

a Kalifa Csapat


 

Hozzászólások

További cikkeink

Feltöltve: 2019-02-22 11:38:02