Rovatok › Kalifa Expedíció 2018

Valószínűtlen irányokban tekeri meg a szél a sátramat: még egy hét, és minden eldőlt.

kalifa himalája expedíció sisapangma klein dávid boyan petrov

Klein Dávid beszámol két Tingriben (4350 méter) töltött napjáról, Boyan Petrov eltűnésével kapcsolatos érzéseiről, a csúcsmászás stratégiájáról és egy kevés, "folydogáló" meleg vízről, ami maga a csoda...

2018. 05. 07.

Szomorúak vagyunk és feszültek. És tehetetlenek.

Bár itt van körülöttünk a fantasztikus tibeti vidék, emberek, színek… mégis: leginkább a szobánkba húzódunk vissza. Néha beállok a zuhany alá. Csak úgy: még mindig felfoghatatlan csoda, hogy a csőből meleg víz folyik. (Folydogál.)

Kora délután az összekötő tisztünk mellékesen megjegyzi, Lásza úgy tűnik, le akarja fújni az egész expedíciónkat, mivel félnek a további balesetektől. Végül aláírunk egy papírt (piros tintával még az ujjlenyomatunkat is rábiggyesztjük), hogy saját felelősségünkre mászunk majd, és hogy ők megmondták…
Mario foga csak lassacskán javul. Még mindig duzzadt a nyaka. Látom rajta, hogy kétségekkel küszködik és tanácstalan vagyok: hogy segíthetnék.

Én erősnek érzem magam, bár a mindünket beterítő felhő árnyékát én is érzem. És persze kicsit köhögök is – nem hiába, az expedíció 42. napja ez – de a torkom, tüdőm elfogadható szinten vannak.

Bár most úgy tűnik, az ablak 14-én lesz optimális és még mi is tudnánk mit kezdeni egy újabb nap pihenővel, úgy tűnik, holnap felmegyünk: szeretnénk ott lenni az alaptáborban és közvetlenül egyeztetni kínai sporttársainkkal.

Klein Dávid


2018. 05. 08.

Ma felmegyünk. Bár az előrejelzés szerint még egy napot tuti maradhatnánk (és idelent minden nap aranyat ér a szervezetünknek: tisztulnak a légutak, gyógyulnak az égési sérülések az arcunkon, csökken az irritáció a tüdőben, erősödünk, alszunk és pihenünk), de a sportdiplomácia megkívánja, hogy felmenjünk.

Erős meggyőződésünk, hogy Boyan eltűnése után, a fogyatkozó idő és a szélsőséges időjárás következtében a legjobb lenne, ha mindenki, mind a 17-en egyetlen csúcsnapra koncentrálnánk erőinket. Szeretnék összetrombitálni egy tanácskozást

Hajnalban kelünk és most először hagy cserben a zuhany: nincs melegvíz. Sebaj. A terepjáróban egész jó hangulat alakul ki. Velünk tart kedvenc összekötő tisztünk, Norbu és angolul kiválóan beszélő főnöke is. Azt tervezik, hogy feljönnek velünk az alaptáborba, hogy a lelkünkre csomózzák a biztonságos mászás és a közös erőfeszítés fontosságát.

Jelenlétük áldásos eredménye: a sofőrt könnyűszerrel rábeszéljük, óvakodjon át terepjárójával a befagyott folyón és kalandozzon fel, amíg csak lehet. Igazi offroad kaland következik, és végül jóval kevesebb, mint az út felét kell gyalogosan megtennünk.

Beszélek Luo Jinggel és csapatával és megállapodunk benne, hogy másnap, a mi táborunkban össznépi gyűlést tartunk. Aztán – ahogy az előrejelzés ígérte – lecsap ránk a vihar. Ez az expedíció legvadabb napja, ami az időjárást illeti. Idelent, az alaptáborban is üvölt a szél, rángatja a sátrakat (és lebontja a WC sátrat) és mindenhová behordja a havat.

Vacsora után rögtön behúzódom a sátramba. A sorozatomat nézem (amíg le nem merülök, ami – bosszantó – pont 1,5 epizód), majd még egy ideig töprengek, miközben valószínűtlen irányokban tekeri meg a szél a sátramat: még egy hét, és minden eldőlt.

Klein Dávid


 

Hozzászólások

További cikkeink

Szerző: Kalifa Feltöltve: 2018-05-10 10:44:53

Kapcsolódó bejegyzések

Csaba felért a 3-as táborba. De mi köze ehhez a fokhagymának? A sok-sok 2005-ös emlék közül, melyeket Don elmesélt nekünk, egy számunkra különösen kedves és jellemző kis történetet szeretnénk még megosztani Veletek.

Újra itthon - Omar élményekkel feltöltődve érkezett haza Nepálból Omart felesége, gyermekei és természetesen a Kalifa Csapat várták a Liszt Ferenc repülőtéren. A gép ezúttal még előbb is érkezett, ezzel kárpótolva Omart az induláskor 1 naposra duzzadt késésért. Persze a valódi kárpótlást maga a Kancsendzönga trekking jelentette, ami hatalmas élmény volt...

Péter első napja a Himalájában ​Korán keltünk, hisz elérkezett a nagy nap, repülünk a Himalájába, ráadásul a világ egyik legizgalmasabb repterére. Jól vagyok, motivált vagyok! Számomra ez a legjobb hír! Pont úgy lett, ahogy Dávid mondta. Hála Istennek! Mehetünk!

​Klein Dávid már hétvégén felérhet a Mera csúcsára! A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma akklimatizációs trekkingje hamarosan kiteljesedhet a Mera Peak 6476 méteres csúcsán. Dávid elképesztő tempót diktál magának, és bár 1 napja nem sikerült Vele kapcsolatot létesítenünk, feltehetően ma már a közel 6000 méteren kialakított magaslati táborban alszik, a Mera gleccseren.