Rovatok › Himalája Expedíciók

​VARGA CSABA már a Hidden Peak (5100 m) alaptáborában - de már menne is felfelé... :D

kalifa expedíció varga csaba gasherbrum hidden peak

Csaba magyar idő szerint hétfőn (07.01.), a délutáni órákban érte el a Hidden Peak (másik nevén „Gasherbrum I”) 5100 méteren kialakított alaptáborát.

Valóban "light&fast" stílusban haladt, hiszen alig 10 nap telt az indulása óta. Budapestről június 22-én indult Pakisztánba, majd Iszlámábádból rögtön Skarduba (2228 m) repült. Június 24-én pedig már 3900 méterig jutott egy Skardu környéki akklimatizációs mászás során.

Ahogy korábban már leírtuk, Magyarországról mindössze 38 kilogrammos csomaggal indult útnak, ami töredéke a 8000-es expedícióknál szokásos, 100-120 kilogrammos felszerelésnek. A megközelítéshez pedig egy alternatív és fizikailag megterhelőbb útvonalat választott a Gondogoro-hágón keresztül (vagyis nem a Baltoro-gleccseren haladt végig), így az elmúlt napokban Csaba már 5600 méteres magasságig jutott – ami jelentősen hozzájárulhat, hogy az expedíció során hatékonyabban és gyorsabban akklimatizálódjon.

Előzetes tervei szerint az alaptáborból 2-3 hét alatt szeretné elérni a csúcsot (8080 m), természetesen idén is pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, a "tiszta mászás" jegyében.
Csaba azt mondta jó erőben van, nem merítette ki az út, de egy-két napot most pihenéssel tölt az alaptáborban, utána indul felfelé, az első magaslati táborba (kb. 6000 m). Sokat elmond Csaba fizikai állapotáról, hogy bár gyorsan jutott 5600 méteres magasságig, nem merítette ki az trekking - persze a pihenő azért jól fog esni :D

HAJRÁ CSABA!
HAJRÁ KALIFA ALPIN CSAPAT!

PARTNEREINK
Hazajáró; Hópárduc Alapítvány; Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete (MAHOE); Csupasport; Dextramedia

 

Hozzászólások

További cikkeink

Szerző: Kalifa Feltöltve: 2019-07-03 12:15:02