Rovatok › Kalifa Expedíció 2018

FOLYTATÓDIK a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – a Karakorum-Himalájában

kalifa himalája expedíció gasherbrum I és II suhajda szilárd terepfutás úszás edzés prédikálószék

Nyáron is lesz magyar magashegyi expedíció a Himalájában, nem maradunk izgalmak nélkül, folytatódik a Kaland! Suhajda Szilárd hónapok óta keményen készül, saját edzésterv alapján: 110%-os erőbedobással. Június 7-én indul, két 8000-es a cél!

Suhajda Szilárddal nemrégiben túráztunk fel Dömös felől a Prédikálószék 639 méteres csúcsára, de Ő volt az egyetlen Kalifa csapattag, aki nem „csupán” egyszer teljesítette ezt a kétségtelenül gyönyörű, ugyanakkor kimerítő útvonalat. Szilárd megálmodott magának egy „magashegyi csúcsmászás szimulációt”, amit „Prédikálószék Challenge-ként” emlegettünk a Kalifa Facebook oldalán. Ennek lényege, hogy Szilárd május 28-29-én egyhuzamban 11 alkalommal mászott fel a csúcsra a Szentfa-kápolnától. Mindezt 18 óra és 30 perc alatt teljesítette, alvás és hosszabb pihenő nélkül, így végül több mint 5200 méternyi szintemelkedést „gyűjtött össze”.

Szilárd a "Prédikálószék Challenge" teljesítése közben: a háttér mindig adott egy kis plusz motivációt ;)

Azonban a „Kihívás” teljesítése csupán megkoronázta a hónapokon át tartó kemény edzésprogramot, amit Szilárd követett, hogy a lehető legjobb formában indulhasson el a nyári szezonban a Karakorum-Himalájába. A grandiózus cél meg is követeli a 110%-os felkészültséget, hiszen

nyáron 2 nyolcezres csúcs várja Szilárdot: a 8080 méteres Gasherbrum I (más néven Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II együttes megmászását tervezi

a magyar hagyományokhoz méltó módon oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A magyar hegymászásban alig találni példát arra, hogy egy expedíció során egy hegymászó két 8000-est másszon meg. Ez eddig egyszer, 2007-ben sikerült a Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció keretében, a GI és a Broad Peak megmászásával.

Az utolsó, 11. kör után. Ez igen, megvan az 5200+ szintemelkedés a Prédikálószéken!

Szilárd edzésprogramjáról feleségével, Legindi Timivel beszélgettünk,

miközben Szilárd valahol a Nagy-Kevély környékén teljesítette a szokásos 23 kilométert. A terepfutás az egyik legfontosabb összetevője a felkészülésnek és Szilárd heti 2 alkalommal futja le ezt a távot (ami egyébként 1000 méteres szintemelkedést is „ad”), jellemzően kedvenc helyén, a Pilisben.


„Szilárd azt szokta mondani, hogy a hegymászás tulajdonképpen egy életforma és heti hét napos felkészülést jelent.” – hangsúlyozza Timi, aki maga is aktívan sportol: túrázik, fut, mászik falat és sziklát egyaránt, ami egyébként annak idején összehozta Őket. „Mindketten szeretjük a természetet, kint lenni - még a lánykérés is a Prédikálószéken volt, ahol egyébként Somával a hasamban is többször megfordultunk. Sőt, Soma már a Schneebergen is járt ősszel. Ez Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a maga 2076 méterével.”

Suhajda Szilárd és felesége, Legindi Timi a csúcson. Közös szenvedély a hegymászás.

Pontokba szedve az edzésprogramot, a főszerepet a terepfutás (2 x 23 kilométer/ hét), az úszás (kiemelve a víz alatti úszást), az evezőgépezés (1 x 17 vagy 22 km/ hét) és az országúti kerékpározás (1 x 86 km/ hét – ami egyben 1350 méteres szintemelkedést jelent) játssza. Ezeket "viszi magával" elsősorban a hegyekbe, hiszen mind a terepfutást, mind az úszást és az országúti kerékpározást a hegymászás felől nézi. "Terepfutóként például valahol a középmezőnyben lennék" - szokta mondani.

A nyújtás elengedhetetlen Szilárd számára.

„Ezek mellett csinál még súlyzós edzéseket, kettlebellezeik és TRX-et is használ. Végez különböző nyújtásokat (egyébként az összes aktivitásnál nagy hangsúlyt fektet a bemelegítésre és a nyújtásra egyaránt), négyütemű fekvőtámaszokat és légzőgyakorlatokat napi rendszerességgel.” – zárja Timi az összegzést.

A súlyokkal még egy kis "mókázásra" is marad erő a barátokkal. :)

Így lajstromba véve a kilométereket, az idő viszonylatában felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mindehhez mit szól a feleség és a friss anyuka.

A természet szeretete, a túrázás, a hegymászás közös örömforrást jelent a fiatal házasok számára. Most már a legifjabb Suhajda is Velük tarthat :)

„Szilárddal közös örömforrás számunkra a túrázás, illetve edzőtermi edzéseket is végzek és futok is (futópadon). A szülés után lényegében csak 6 hetet hagytam ki. Szilárddal elkezdtük az Országos Kéktúrát is, a nászutunkon is a Mátrában voltunk, illetve egyébként is szeretünk túrázni a számunkra kedves pilisi ösvényeken, viszont szervezett teljesítménytúrákra is járunk. Eddigi leghosszabb közös teljesítménytúránkat tavaly tettük meg, ami 75 kilométert jelentett. Szilárd persze már a Kinizsi100-on is volt.” – meséli Timi mosolyogva.

:)

Mindezek hallatán azt kell mondanunk, hogy Szilárd nagyon szerencsés hegymászó, hogy ilyen támogató, ösztönző családi környezetből indulhat neki a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II keretében a két 8000-es csúcsnak.

Így biztosak lehetünk benne, hogy a fizikai felkészültség mellett, mentálisan és lelkileg is maximálisan készen áll a Nagy Kalandra!

Melletted vagyunk Szilárd!

a Kalifa Csapat


A nyári hegymászó szezonról bővebb információt találsz a Kalifa facebook oldalán ezen a linken:

https://www.facebook.com/KalifaPage/posts/83361588...

 

Hozzászólások

További cikkeink

Szerző: Kalifa Feltöltve: 2018-06-01 09:34:31

Kapcsolódó bejegyzések

​Ki lehet Magyarország legfiatalabb csúcsmászója? Egy rendhagyó névnapi túra zajlott az elmúlt vasárnap a Pilisben! Hol máshol ünnepelte volna a névnapját Suhajda Szilárd, felesége Timi és leendő gyermekük, mint az ország egyik legszebb panorámájú hegyén, a 639 méter magas Prédikálószéken?!

Nem lehet 80 cm hóban edzeni – előbb takarítani kell! ​A mátrai edzőtáborozás a lehető legjobb körülményeket biztosította Dávid és Szilárd felkészüléséhez. Hideg és 80 cm hó az atlétikai pályán, amit valakinek le kell takarítania. Vajon ki kapta a megtisztelő feladatot?

Indul a Kalifa Himalája express - 3...2... Kedves Kalifa Rajongók! A 2017-es Everest-expedíció közösen átélt izgalmai után a Himalája állandó vendégei lettünk, nem tudtunk és nem is akartunk elszakadni ettől az ezerarcú mesevilágtól. Amikor Klein Dávid, Suhajda Szilárd és Varga Csaba megkeresett minket, hogy a támogatásunkat kérjék 2018-as terveikhez, boldogan álltunk melléjük. Február 14-én pedig már a sajtónak is bejelentettük a Kalifa Himalája Expedíciót!